četrtek, 11. september 2008

Kekec

Spet se je zacelo hladno, mracno in dezevno vreme. Kratke rokave so zamenjali dolgi, namesto tevic nosiva teniske, pivo sta zamenjala caj in kavica ... Zamenjala sva tudi gostitelja. Ker sva se v Moskvi odlocila ostati vec casa, kot sva najprej mislila, sva poslala se nekaj mailov tukajsnjim couch surferjem, ker ostati cel teden pri enemu, bi bilo ze malo prevec. In zdaj sva pri Tatjani in njenih cimrah. In kaj sva pocela v zadnjih dneh ...


Koncno sva prisla na Rdeci trg. V ponedeljek in torek je bil zaprt, ker je Moskva prejsnji vikend praznovala rojstni dan in glavno dogajanje je bilo ravno na tem trgu. Potem so rabili nekaj casa, da so ga pocistili, tako da sva sele v sredo lahko prisla nanj. Zakaj se ta najslavnejsi in osrednji trg v Moskvi imenuje ravno Rdeci trg? Razlag je vec. Ta prostor se po rusko imenuje krasnaja in ta beseda naj bi imala dva pomena: lep in rdec. Tako bi ga lahko imenovali Lepi trg, "rdec" pa je postal v 20. stoletju. Vsekakor je trg zelo lep in rdeco obarvane zgradbe okoli njega dajejo pravi pridih imenu.

Vhod na Rdeci trg.


Na Rdecem trgu je mogoce to najprepoznavnejsa zgradba, katedrala Vasilijeva Blazenega. Zgraditi jo je dal Ivan Grozni, ki naj bi arhitekta te zgradbe dal potem oslepeti, da ta ne bi nikoli vec mogel narediti nacrta za tako lepo in mogocno zgradbo.


V tem mavzoleju hranijo truplo Vladimirja Ilica. Med ljudmi je veliko zanimanje za ta ogled, tudi zato so varnostni ukrepi zelo poostreni. Preden gres noter te pregledajo, na vsakem koraku stoji castnik in te usmerja. Pri truplu se ne smes ustaviti, ampak gres lahko samo okoli njega in potem takoj ven. Kako lahko truplo po vec kot 80 letih se vedno izgleda tako kot prvi dan, je bila dolgo casa skrivnost, ki so jo Rusi hranili zase. Sele v Jelcinovih casih so razkrili te znanstvene postopke in danes si lahko za zelo velike vsote denarja to tudi kdo "privosci".


Top jeseski model, v Slovenijo bo najbrz prisel sele drugo leto.
Nasproti Lenina je veleblagovnica Gum, ena najprestiznejsih v Moskvi. Midva sva se seveda le sprehodila po njej in obcudovala neverjetne lepote in cene.


Po Rdecem trgu sva odsla se k sosedom, v Kremelj. Od zunaj sva si gledala vse stavbe, ki so v njem, od znotraj pa sva imela karte le za katedrale in carsko palaco. V treh velikih katedralah so grobnice od nekaterih zgodovinsko zelo pomembnih ljudi (Ivan Grozni, Peter Veliki ...) ter od vseh patriarhov. V njih je veliko predmetov narejenih iz pravega zlata in srebra (295 kg zlata in vec kot 5 ton srebra) .
Zunaj je prav tako razstavljenih nekaj zanimivih stvari. Ta zgornji top je cesarjev top, zal pa je (bil) popolnoma neuporaben, v najboljsem primeru je krogla iz njega padla, letela pa ni nikoli ...


To pa je stolp Ivana Velikega. Do 19. stol. se v Moskvi ni smelo zgraditi visje stavbe od te. Ko sva se tako sprehajala po katedralah in cerkvah, sva v eni naletela na precej staro in zmahano priznico, ki nikakor ni sodila zraven zlatih in bronastih okraskov. Na najino sreco je mimo prisla skupina Japonckov z vodicko, ki je hitela razlagati, da je ta priznica iz ebenovine, iz 12. stol., ali pa morda se starejsa, in da je najverjetneje vredna vec kot vseh tistih 295 kg zlata skupaj ...


Poslovilna fotografija od Aleksandra in njegove zene. Preden pa sva odsla, se je zgodil se en zanimiv dogodek. Skupaj z njima v stanovanju zivi se babica. Je ze precej stara in je bila do tega vecera, ko sva midva sla, vedno zaprta v svoji sobi. Takrat pa je prisla ven, naju vprasala, ce znava nemsko, potem smo ene dve rekli "auf Deutch", bila je cisto navdusena, da sva iz Slovenije, ker je poznala vse bivse jugo drzave ... Dala nama je banane in potem, ko sva ze odsla na hodnik in poklicala dvigalo, je prisla za nama, nama v roke stisnila 200 rubljev, pomahala in odsla. Sva samo debelo gledala ...:-)


Ko sva prisla k Tatjani, naju je na mizi ze cakala vecerja. Zgoraj je ena od ruskih tradicionalnih jedi, juha iz zelja, mesa, krompirja in se kaksna stvar bi se nasla notri. Potem je sledila se pasta in veliko caja in cokolade. Super dobrodoslica!


Danasnje jutro. Nekateri so spali zelooooo dolgo in optimisticno zrli v novi dan ...


... a jih je tole vreme kmalu spravilo v bolj mrko vzdusje. Bila sva na eni manjsi razgledni tocki, kjer se je videl kar velik del Moskve. Ta bela dvorana na sliki je stadion, ki so ga zgradili leta 1980 za olimpijske igre, ki so bile tu v Moskvi. Ker razgled ni bil glih ne vem kaj, kliknite na spodnji link.
http://www.federationtower.ru/tower/


Ruska univerza. Ja, na vrhu kraljujeta zvezda in srp ...


Kopija Napoleonovega slavoloka zmage. Postavili so ga, potem ko je Napoleona premagala ruska zima ...


Muzej 2. svetovne.


No, tudi o tem muzeju bi se dalo kaj povedati ... Npr.: Na sliki, ki naj bi predstavljala bitko za Stalingrad, je bilo ene dva bataljona Rusov, ki so se veselo sprehajali, objemali, streljali ... No, po napornem iskanju sem v nekem kotu nasel tudi dva mrtva Nemca. Pac je slikar pozabil, da je bitka trajala dve leti, pa da je v njej umrlo tudi 1,3 miljona Rusov. Se zgodi.


Rusi masirajo, imajo najboljse tanke, stratege, njihovi generali pomagajo Americanom, Anglezom, ruski vojaki se neustrasno borijo, dezerterstva skorajda ni bilo, vojaki so raje umrli kot zapustili svoj bojni polozaj .... (v tem muzeju so imeli vsaj podnapise v anglescini).


STALIN. V Rusiji se spet dviguje kult njegove osebnosti. V bistvu je vecini Rusom bolj pomembno to, da so velesila kot pa njihova kvaliteta zivljenja. Zato sa za Putina oz. Medvedjeva ...



Bilingua, moskovski Patriot ...


Najprej sm mislu, da pise Kekec :-)

Ni komentarjev:

Objavite komentar