nedelja, 31. avgust 2008

Krompir


Ja, to je zelo zanimiva zelenjava tukaj v Rusiji. Je ena redkih poljscin oz. pridelkov, ki raste v teh krajih. Koruze ni, zitaric tudi skoraj ni, vinogradov ni, je pa krompir. Ravno zdaj je tu sezona, ko se ta pridelek pobira. Ljudje, ki zivijo v mestih (posebno mladi), grejo za vikende na dezelo in tam s pobiranjem sluzijo dodatni denar. Tako kot grejo pri nas nekateri na Primorsko nabirat olive, ali pa ko v Spaniji pridejo na sezonsko delo ljudje iz Afrike in obirajo agrume. Tako je tukaj s krompirjem.
Potem je zanimivo, kako jejo ta krompir. Pripravijo ga na razlicne nacine, podobno kot pri nas, ampak oni ga zelo radi jejo postanega. Za kosilo ga skuhajo ful prevec, potem pa ga jejo se dva dni. Nama je bilo to kar cudno, ker nas so "ucili", da postan krompir ni dober, sploh pa ne zdrav. Pa tud zgleda ne ravno slastno. Franci ga je probal, pa je potem se cel dan rigal po njem:-)
Pa se ene vrste krompir je ... Tisti, ki ga imava midva. Ja, spet sva imela krompir in v Yaroslavlu dobila zelo prijazne gostitelja. No, v bistvu ga se ne poznava, saj sva se vceraj, ko sva prisla, srecala z Olgo, s katero sva se zmenila prek couchsurfinga, in ona nama je dala kjuce od stanovanja enega fanta, ki ga trenutno ni doma (pobira krompir:-)). Tako da sva zdaj sama v njegovem stanovanju. Ampak pride danes zvecer nazaj, pa mende ne zna anglesko, tako da bo se zanimivo ...
Zdaj pa naju Olga pelje malo na okoli. Zelo lepo mesto ...


(To je Olga.)


(Se eno mesto, v katerem je milijon cerkva. Ampak te so vsaj malo drugacne in zgledajo zanimivejse.)


(Na vcerajsnjem vecernem sprehodu okoli mesta.)


(Najin "hotel".)


(Koncno sva prisla do Volge, najdaljse evropske reke ...)


(Tudi v tem mestu imajo veliko takih in podobnih avtov, ki jih ima Franci tako zelo rad.)



(In se ena skupinska z najinim prejsnjim gostiteljem, Dmitrijem iz Vologde.)

1 komentar:

  1. čompe ,krompir? krumse!,kukurus, nazdravljot, kaj se pa gresta...

    ... ja ruski vrtaljot,su cez padgurje...


    prideta kej studirat oktobra?
    svašta, blog vama je super mata se fajn ce ze rabta kej vam pa tku ne moremo pomagat. = )

    bratc k si ga nazadnje vidu...

    OdgovoriIzbriši